Neukölln

Altijd in opkomst: probleemgebied Neukölln
Aan de andere (dus de oost-) kant van de Kottbusser Dam ligt Neukölln: evenals Kreuzberg een voormalige west-wijk, zeer gemengd, 190 nationaliteiten, grootste groepen zijn Turken en Arabieren (Palestijnen, Libanezen, Syriers). heel populair bij jong mensen uit de hele wereld. De woningen zijn vaak nog betaalbaar maar dat verandert ook vrij snel. Toch nog goedkoop vergeleken met bv Amsterdam!

Buurten zijn min of meer ethnisch verdeeld
Karl Marxstrasse (U-Bahnhof Hermannplatz) hoort aan de Turken, Sonnenallee aan de Arabieren, tegenwoordig geheel Syrisch grondgebied met bijbehorende winkels, koffiehuizen, restaurantjes. Jeugdbendes, drugs, berovingen; criminaliteit vrij hoog, schooluitval eveneens. Hasenheide is berucht park, dealers en junks.

Neukölln geldt in het algemeen als probleemgebied, de burgemeester schreef er zelfs een waarschuwend boek over met als treurige boodschap dat multiculti geheel mislukt is, maar het heeft ook aardige stukken. En zelfs een echte opera, Neuköllner Oper, bij U-Karl Marxstrasse, voor kleinere producties. Bekend is de jaarlijkse kunstmanifestatie 48 Stunden Neukölln waarin tal van galeries en ateliers werk vertonen van lokale kunstenaars.

Erg in opkomst is het overgangsgebied tussen Kreuzberg en Neukölln, Kreuzkölln genaamd. In Reuterkiez (de driehoek tussen Kottbusser Damm, Maybachufer en Sonnenallee, U-Bahnhof Schönleinstrasse) veel kunstenaars, ateliertjes, clubs en cafeetjes. Bv Reuterstrasse, Weserstrasse, Weichselstrasse, Friedelstrasse, Sanderstrasse.

Clubs en cafés verdwijnen even snel als ze opkomen, dus ik geef hier geen opsomming; raadpleeg internet (www.tip-berlin.de). Of koop de tweewekelijkse Tip, of liever nog de wekelijkse Zitty, voor het programma van de clubs.

Na Kreuzkölln kom je in het meer beruchte Rollbergviertel, (Boddinstrasse, Rollbergstrasse). Dat ligt wel wat zuidelijker, maar is toch ook nog Noord-Neukölln. Telt meer dan 160 nationaliteiten, maar niet altijd leuk en soms agressieve sfeer. Overdag geen probleem, maar U-Bahnhof Boddinstrasse kun je ’s avonds laat beter mijden.
Toch twee fijne bioscopen daar in de buurt van dat U-Bahnhof: Neues Off in de Hermannstrasse (ziet er van buiten niet aantrekkelijk uit, maar binnen heerlijk zitten) en Rollbergkinos. In beide bioscopen veel films met ondertitels, dus niet nagesynchroniseerd.
Aan de Boddinstrasse 59 café Frühperle, bekend van performances etc., nieuwe kunst. Op nr 60 Loophole, kunstenaarscafé.

Meer naar het zuiden liggen dan weer de betere wijken, lijkt hier en daar op Nederlandse woningbouw, beetje suburbia: Britz, Rixdorf. Britz is bekend door de Hufeisensiedlung van architect Bruno Taut, sociale woningbouw uit de jaren 20, erg interessant voor architectuurliefhebbers, en daar vlakbij ligt Schloss Britz met mooie tuin en leuk restaurant, Gutshof Britz.

Andere aardige plekken in Neukölln

– Qua eten: lavanderia vecchia, een oude wasserij in het 2e achterhof van een industrieel complex aan de Flughafenstrasse 46, U-Boddinstrasse en U-Rathaus Neukölln.

– aangenaam verpozen voor de oudere medemens fraai art deco Café Rix in Saalbau Neukölln, ook leuk om op zondag te brunchen, met theater Heimathafen, bij U-Karl Marxstrasse.

– en ook in die buurt, geliefde club voor jongeren: Sameheads, Richardstrasse 10, bij hoek Berthelsdorfer Strasse

– op de Hermannplatz het grootste Karstadt-warenhuis van Berlijn, dateert al uit de jaren twintig. Destijds modernste warenhuis van Europa, naar Amerikaans voorbeeld. Niet gebombardeerd, maar wel in 1945 verwoest, naar verluidt door de Waffen-SS zelf, die niet wilde dat de Russen het in handen kregen. Ruim bemeten delicatessen-afdeling Perfetto in het souterrain.

Contact

Uitgeverij De Geus
Singel Uitgeverijen
Weteringschans 259
1017 XJ Amsterdam
+31 20 760 7210
marjolijn.uitzinger@gmail.com
info@degeus.nl
www.singeluitgeverijen.nl

Facebook