Biografie

Home » biografie

Marjolijn Uitzinger

(Amsterdam,1947) werkte na het gymnasium-A in Hilversum en de School voor de Journalistiek in Utrecht ruim acht jaar in de parlementaire dagbladjournalistiek (Volkskrant en Het Vrije Volk) en heeft haar fascinatie voor politiek nooit verloren. De andere kant van het politieke bedrijf leerde zij kennen door een vierjarige periode van woordvoerderschap bij het ministerie van VROM. Daarna bouwde zij een lange ervaring op als radio- en televisiepresentator, dagvoorzitter en discussieleider.

In de jaren tachtig presenteerde Marjolijn Uitzinger voor de VARA politieke radio- en televisieprogramma’s zoals In de Rooie Haan en Haagse Bluf. Vanaf 1990 werkte ze vooral voor de Avro-radio als presentator van achtergrondprogramma’s, zoals de middaguitzendingen tussen twee en vijf uur. Ook was zij regelmatig te horen bij de NOS: in Met het oog op morgen en het Radio1-Journaal.

Van 2006 tot 2023 woonde en werkte zij in Berlijn. Over de Duitse actualiteit schreef zij columns voor de site www.haagsecolumnisten.nl. Van 2008 tot 2014 was ze voorzitter van de Nederlandstalige culturele vereniging Berlijnse Avonden, www.berlijnseavonden.de. In juni 2023 verhuisde ze terug naar Nederland.

Hoe interessant de audio-visuele media ook zijn, schrijven heeft toch een heel eigen karakter en aantrekkingskracht. Samen met Margriet Brandsma schreef Uitzinger het non-fictieboek Na de Muur (Balans, 2009) over de ontwikkeling van Duitsland sinds 1989. Daarna begaf ze zich voor het eerst van haar leven op het pad van de fictie. In 2012 verscheen bij uitgeverij De Geus haar eerste literaire thriller, Een fatale primeur, in 2013 gevolgd door Citytrip Berlijn. In november 2014 verscheen De Huisgenoot (shortlist Gouden Strop), en in 2016 De partijgenoot (shortlist Diamanten Kogel en longlist Gouden Strop). Over de gedwongen adopties in de DDR gaat Verloren in Berlijn (2018, longlist Gouden Strop). De romans spelen zich af in de Duitse hoofdstad, met alle couleur locale en historische achtergronden van dien. In 2022 kwam weer een non-fictieboek uit, De zwijgende miljardairs, over de duistere kanten van de familie achter BMW.

Duitse vertaling (Deutsche Übersetzung) …

Marjolijn Uitzinger

Contact

Uitgeverij De Geus
Singel Uitgeverijen
Weteringschans 259
1017 XJ Amsterdam
+31 20 760 7210

info@degeus.nl
www.singeluitgeverijen.nl

Facebook