Citytrip Berlijn

Home » recensies » citytrip-berlijn

Een lekker leesbare thriller en een aanrader voor de vakantiekoffer, of rugzak!
(VrouwenThrillers.nl, juni 2013)

Uitzinger schreef een boek in een plezierige schrijfstijl, met veel taalgevoel, met vaart geschreven en tot het eind toe spannend.
(NBD Biblion, juni 2013)

Origineel, verrassend en onvoorspelbaar kat- en muisspel in Berlijn
(happymoms.nl, juni 2013)

Het verhaal boeit vanaf het begin. `Citytrip Berlijn´ is spannend en wordt alleen maar spannender.
(Leesfanaten.nl, mei 2013)

Op een eigenzinnige wijze werkt Thomas toe naar de onverdachte oplossing van het vraagstuk in de van geschiedenis zwangere omgeving rond zijn schoonouderlijk huis.
(Vrij Nederland, mei 2013)

Een meeslepende en sterk geschreven thriller over kwaad dat zich diep heeft genesteld
(Leestafel, mei 2013)

Een goed geschreven verhaal met een verrassend, onvoorspelbaar einde
(De Boekenkast, april 2013)

Met Citytrip Berlijn laat Uitzinger zien dat ze een goede, originele en spannende thriller kan schrijven
(Crimezone, april 2013)

Als je een feeks van een schoonmoeder op je vakantieadres verdraagt, reserveer dan snel een plekje in je reiskoffer voor Citytrip Berlijn
(De Scriptor, april 2013)

Citytrip Berlijn leest als een speer en de sfeer en setting van het hotel in Berlijn zijn goed beschreven. De hoofdpersoon Thomas is een man van vlees en bloed die ook de nodige karakterfoutjes heeft, wat hem geloofwaardig maakt. De Duitse geschiedenis speelt ook een belangrijke rol in deze spannende thriller die genoeg wendingen heeft om je als lezer geboeid te houden en je het boek in een ruk kunt uitlezen. Een lekker leesbare thriller en een aanrader voor de vakantiekoffer, of rugzak!
****
(VrouwenThrillers.nl, juni 2013)

Citytrip Berlijn is een prettig leesbare thriller. De spanning wordt langzaam opgevoerd. Marjolijn Uitzinger heeft kennis van zaken over Duitsland en de gewoontes van Duitsers. Erg prettig is het dat Duitse uitdrukkingen niet vernederlandst worden, maar gewoon in het Duits worden neergezet. Ze geeft er dan uitleg bij (…)
Het verhaal boeit vanaf het begin. `Citytrip Berlijn´ is spannend en wordt alleen maar spannender. De hoofdpersoon Thomas loopt in elke val die wordt opgezet, maar dat heb je als lezer niet in de gaten. Pas aan het einde komen alle eindjes samen en is de ontknoping totaal verrassend.
Uitzinger schrijft niet over verkrachtingen en moorden; ze zijn alleen gepleegd. Verwacht geen bloedstollende scènes. Het boek is spannend en het kwaad kan in elk mensen geworteld zijn. Het is erg leuk dat dit verhaal zich afspeeelt in Duitsland, met uitstapjes naar Nederland.
****
(Leesfanaten.nl, mei 2013)

Voormalig radiopresentatrice Marjolijn Uitzinger debuteerde vorig jaar overtuigend met Een fatale primeur. Ook haar tweede boek gaat over de stad waar ze als journaliste woont en werkt, Berlijn, maar ze is overgestapt op een andere hoofdpersoon. (…) Net als in haar debuut vermoeit Uitzinger haar lezers niet met karrevrachten wijsneuzige weetjes over Berlijn en geeft ze ook niet toe aan de verleiding om haar hoofdpersoon te voorzien van bovenmenselijke eigenschappen of bevoegdheden die niet bij zijn positie passen. Wat ervoor zorgt dat Thomas op een eigenzinnige wijze naar de onverdachte oplossing van het vraagstuk toewerkt in de van geschiedenis zwangere omgeving rond zijn schoonouderlijk huis.
**
(Vrij Nederland Detective- en Thrillergids, mei 2013)

Pas verschenen thriller, dus goed voor deze zomer! (…) De lezer krijgt gaandeweg een goed zicht in de familierelaties terwijl de spanning in stijgende lijn verdergaat. Het plot is gewoon schokkend en dat op meer dan één wijze, lezers met een arachnofobie/spinnenfobie zijn gewaarschuwd. ´t Gaat er behoorlijk heftig aan toe. Een ware uptempo thriller!
(Zien lezen doet lezen)

Marjolijn Uitzinger schrijft krachtig, soepel en overtuigend. Het verhaal boeit tot en met de laatste bladzijde en geeft de lezer iets te overdenken mee. De verrassende ontknoping is spannend en goed uitgedacht. Thomas Dungelman is een doortastend en sympathiek personage maar eveneens een gewillig slachtoffer. Hij is de ideale persoon om als zondebok te kiezen, want hij loopt met open ogen in elke val. `Citytrip Berlijn´ is een meeslepende en sterk geschreven thriller over kwaad dat zich diep heeft genesteld.
(Leestafel, mei 2013)

Citytrip Berlijn is een uitstekende literaire thriller van de Nederlandse presentatrice en journaliste Marjolijn Uitzinger. (…)
Citytrip Berlijn bevat een goed geschreven verhaal met een verrassend, onvoorspelbaar einde. Het verhaal leest vlot en de auteur weet de lezer te boeien van begin tot einde. Spanning verzekerd met deze thriller, Citytrip Berlijn is een boek dat we zeker aanraden voor liefhebbers van dit genre.
(De Boekenkast, april 2013)

Terwijl in Marjolijn Uitzingers debuut Een fatale primeur kennis over de `onrechtstaat´, zoals de DDR genoemd werd, en de hedendaagse journalistiek ruim aan bod komen, is Citytrip Berlijn een erg plotgedreven boek. In dat opzicht is het verhaal bijzonder geslaagd: geen enkele zin geeft je de kans om af te dwalen. Het is bevlogen geschreven en geeft je de indruk zelf middenin de scènes te staan. Af en toe steekt de journaliste Uitzinger de kop op, bijvoorbeeld om de rioolreporters van Bild een sneer te geven of het Umdenken op de korrel te nemen. Het van jas veranderen als het je uitkomt illustreert ze aan de hand van de Berlijnse grenswachten die in de tijd van de Muur mensen doodschoten maar in ´89 lachend de Wende vierden.

Citytrip Berlijn gaat ook over vertrouwensbanden, hoe sommige nep zijn en andere snel onder druk komen te staan. Je voelt duidelijk dat Thomas zijn strijd alleen moet voeren. Bovedien herinnert de auteur je aan gerechtelijke dwalingen die onschuldige veroordeelden tot gevolg hadden. De gedachte aan hun eenzaamheid doet je huiveren. En dat doemscenario hangt de centrale figuur boven het hoofd.

Hoewel dit uptempoverhaal met sprankelende personages en dialogen nooit stilvalt, mis ik toch een beetje een onderliggende lijn die je verstand op scherp zet. De levenslange journalistieke ervaring moet Marjolijn Uitzinger een geest als een volgezogen spons hebben opgeleverd. Die mag ze iets meer uitknijpen boven de hoofden van haar lezers. Sinds haar debuut is ze een betere fictieschrijfster geworden maar dat hoeft niet ten koste te gaan van de heerlijke weetjes en inzichten die haar eerste boek zo apart maakten. (…)
Toch is dit een erg onderhoudend boek dat je moeiteloos in een denkbeeldige wereld houdt die net echt is.

Als je een feeks van een schoonmoeder op je vakantieadres verdraagt, reserveer dan snel een plekje in je reiskoffer voor Citytrip Berlijn!
****
(De Scriptor, april 2013)

In Grünewald, een groene buurt in Berlijn, staat een sfeervol familiehotel dat gerund wordt door het echtpaar Lietzenburg en hun (aangetrouwde) kinderen. De Nederlander Thomas Dungelman, getrouwd met dochter Ursula, is de restaurantmanager. Het verhaal begint met de vondst van het dode lichaam van een hotelgast voorover liggend in een meertje vlakbij het hotel. (…)

De plot van Citytrip Berlijn is origineel en verrassend. De ontknoping is onvoorspelbaar. Het is leuk voor de afwisseling een thriller te lezen die zich in Berlijn afspeelt in plaats van in de geijkte krimilanden zoals Zweden, de VS, of Groot Brittannië. Dankzij de vlotte schrijfstijl van Marjolijn Uitzinger leest het boek lekker weg. De spanning is goed gedoseerd, al komt het verhaal erg langzaam op gang. Uitzinger legt in de eerste hoofdstukken te veel uit over de gang van zaken in het hotel en geeft te uitgebreide karakterschetsen van alle personages. ‘Show, don’t tell’ was hier een goede leidraad geweest. ??De relatie tussen Thomas en Ursula komt niet zo goed uit de verf. De lezer verwacht dat Ursula het moeilijk zal hebben tussen haar loyaliteit naar haar man enerzijds, en naar haar familie anderzijds. In het verhaal komt dit alleen tot uiting in haar afstandelijke gedrag richting Thomas. De spanningen die er ongetwijfeld zouden moeten zijn, blijven onderbelicht. Stevige dialogen zouden hier goed op zijn plaats zijn geweest. (…) ?Met Citytrip Berlijn laat Uitzinger zien dat ze een goede, originele en spannende thriller kan schrijven. Als ze zich de volgende keer meer verdiept in de gevoelens en het gedrag van de personages en minder uitgebreide beschrijvingen geeft, dan liggen zeker vier sterren binnen handbereik.
(Crimezone, april 2013)

Contact

Uitgeverij De Geus
Singel Uitgeverijen
Weteringschans 259
1017 XJ Amsterdam
+31 20 760 7210

info@degeus.nl
www.singeluitgeverijen.nl

Facebook