Friedrichshain – Kreuzberg

Home » tips-voor-berlijn-reizigers » sightseeing » friedrichshain-kreuzberg

Bij de Oberbaumbrücke, de Bermudadriehoek, te weten
Club Watergate en club Magnet/Comet (in de Falckensteinstrasse, dat is een echte kroegenbuurt, een Kneipenmeile), Lido (Cuvrystrasse 7) , Arena Berlin, Eichenstrasse 4.

Jongeren vermaken zich ’s zomers ook in de buurt van S- en U-bahnhof Warschauer Strasse – Puschkinallee in de café’s en boten op en langs het water. Leuke café-restaurants zijn Badeschiff met zwembad in de Spree, horecaboten op het kanaal (Am Flutgraben) zoals Freischwimmer en Club der Visionäre, ook de befaamde White Trash Fast Food Club (bekend van Mick Jagger en Prince) met 400 bands per jaar. Aanpalend is het Görlitzer Park, dealers en junks, no go-area, het stadsbestuur weet niet wat ze ermee aan moet.

Omgeving Warschauer Brücke
Iets ten noorden van S-Bahnhof Warschauer Strasse naar S-Ostkreuz loopt de Revaler Strasse, ook wel Raver-Street genoemd, vooral in het weekend een Feiermeile. Hoge dichtheid aan clubs en cafés.
Op het gigantische RAW-terrein (Reichsbahn Ausbesserungswerk, waar zu DDR-Zeiten een soort Werkspoor was gevestigd) worden nu parties gehouden. Heeft onfrisse hoeken inclusief uitwerpselen en ratten. Achter een vrij onoogelijke ingang verbergt zich Cassiopeia, toplokatie voor dans en muziek. Officieel adres: Revaler Strasse 99. Daar ook een cultureel centrum met cursusaanbod etc, RAW-Tempel.

Omgeving Schlesisches Tor
Het hele gebied Schlesisches Tor- Görlitzer Bahnhof- Moritzplatz- Kotbusser Tor – Neukölln is goed voor partytime.
Festsaal Kreuzberg, Prince Charles, Loftus Hall aan de Maybachufer, Südblock voor de homo’s.

Omgeving Köpenickerstrasse is de moeite waard om naar toe te gaan
Köpenicker Strasse 76: Sage Club, op 3 verdiepingen van de oude bovengrondse gebouwen van U-Bahnhof Heinrich Heine-Strasse.
Tresor, in voormalige electriciteitscentrale Kraftwerk Mitte. Köpenicker Strasse 70 (U-Heinrich- Heine-Strasse)
Kater Holzig aan de Holzmarktstrasse. Ook bijzonder: cultuurtempel Radialsysteem, een oude centrale waar nu theater en dans te zien is, aan de Spree.

Gedurende enkele jaren officieel uitgeroepen tot de beste techno-club van de wereld, maar nu door andere buitenlandse clubs ingehaald: Berghain, in voormalige electriciteitscentrale, Am Wriezener Bahnhof, lopen vanaf Ostbahnhof. Lange wachtrijen.

Erg in trek is tegenwoordig de club Postbahnhof, Strasse der Pariser Kommune 8. Vlakbij het Ostbahnhof. Richting Spree.

Ook populair in Friedrichshain: Revaler Strasse en Simon Dachstrasse, aaneenschakeling van kroegen (topper is Künstliche BEATmung, retrobar, op nummer 20 Simon Dachstr., en café’s, goedkope restaurantjes, veel toeristen, enfin je moet ervan houden.). U-S-Bahnhof Warschauer Strasse

Aan de Karl Marx Allee veel hippe clubs en bars, zie DDR-monumenten.

Station Ostkreuz: o.m. café-restaurant Die Turnhalle, was gymzaal in voormalig schoolgebouw, Holteistrasse (langs Sonntagstrasse lopen), aardige buurt, veel café’s.

Omgeving Rummelsburger See (ten zuidwesten van station Ostkreuz) is in opkomst als partyzone, heeft populaire clubs en disco’s in oude industriele gebouwen en centrales etc. Niet altijd even makkelijk te vinden maar dat is juist spannend. Erg populair is club Wilde Renate, Alt Stralau 70, tussen S-Bahnhof Ostkreuz en S-Treptower Park, aan de noordkant van de Spree.

Hip en toeristisch Kreuzberg

Eerste centrum van Kreuzberg: vind je vooral rond de levendige kleurige Bergmannstrasse (club NOU) en omgeving, Mehringdamm. Op Mehringdamm twee eet-monumenten: befaamde currywurst bij Curry 36 (op nr 36 dus) en immer lange rijen voor Mustafas Gemüse Kebap op nr 32. Topper is de Hänchenspiess, kipspies met fetakaas en verse groenten.

Tweede centrum van Kreuzberg: ondanks de gehate gentrification, oftewel veryupping, is de Oranienstrasse e.o. nog leuk multi-culti. Drukbezocht café daar (alleen ’s avonds open) is Max und Moritz, bij de Moritzplatz, het plein is genoemd naar onze eigen prins Maurits van Oranje, de beroemde veldheer (Turfschip van Breda).

Bijzonder bioscoopje: Moviemento (oudste van héél Duitsland, zeggen ze zelf…..korrel zout) aan de Kottbusser Damm (U-Schönleinstrasse).

Daarachter het Graefekiez. Mooie woonbuurt en vooral ‘s zomers erg prettig om te wandelen, eten op terrassen onder de bomen, is de driehoek Urban Strasse en de Kottbusser Damm, genaamd Graefekiez. Vooral de moeite waard zijn de Graefestrasse, Dieffenbachstrasse, Böckhstrasse. Neem U-bahnhof Südstern en loop daar eens rond, richting Urbanstrasse, via Körtestrasse en Fontanepromenade, vooral in de zomer is dat Berlijn op z’n best.

Als je door de Grafekiez loopt kom je uit bij het Landwehrkanal, de Planufer en in het verlengde daarvan de Maybachufer, het begin van Neukölln, 320.000 inwoners en 160 nationaliteiten. De Türkenmarkt op dinsdag en vrijdag is een orientaals schouwspel van formaat. Elke derde zondag van de maand een grote vlooienmarkt. Aan de andere kant van het kanaal ligt dan weer Kreuzberg, met de Paul-Lincke-Ufer, zeer populair, veel terrassen, café’s en restaurants.

Volg het Landwehrkanal richting west en daar vind je de Admiralbrücke, Partybrücke ‘s zomers, richting U-Kottbusser Tor (oftewel Kotti, drugsscene, veel onprettige types met lelijke honden). Onder druk vd omwonenden nog maar tot 22.00 uur party, daarna elders heen svp. Politie verwijdert de feestgangers en muzikanten met zachte drang.

Ten overvloede: als je eeen club wilt bezoeken, google eerst! Of koop TIP Berlin, dan wel Zitty.Of het queere Siegessäule. Want de scene verandert voortdurend.

Contact

Uitgeverij De Geus
Singel Uitgeverijen
Weteringschans 259
1017 XJ Amsterdam
+31 20 760 7210
marjolijn.uitzinger@gmail.com
info@degeus.nl
www.singeluitgeverijen.nl

Facebook