DDR Monumenten in Oost-Berlijn

Home » tips-voor-berlijn-reizigers » sightseeing » ddr-monumenten-in-oost-berlijn

Stasimuseum, indrukwekkend voormalig hoofdkwartier van de geheime dienst, Normannenstrasse (U-Magdalenenstrasse), achter de Frankfurter Allee, nog geheel intact.

Stasi gevangenis Hohenschönhausen (dagelijks rondleidingen door oud-gevangenen, hele reis, goed voorbereiden anders loopt je t mis: neem NIET de S-bahn naar Hohenschönhausen, maar de tram vanaf Alexanderplatz:
tram M5 richting Zingster Strasse, uitstappen Freienwalder Strasse,
of tram M6 richting Riesaerstrasse, uitstappen Genslerstrasse).
Wel deprimerend maar zeer de moeite waard.

Gedenkstätte Berliner Mauer, Bernauerstrasse, interessant museum en grootste alsmede meest authentieke Muurmonument van de stad (bij S-Nordbahnhof). Deze straat werd destijds door de Muur doormidden gesneden, wanhopige mensen sprongen uit de ramen.

Station Friedrichstrasse: in het blauwgeverfde grenscontrolestation Tränenpalast (zie ook toeristisch Mitte) moesten de Westberlijners afscheid nemen van hun Oostduitse familie en vrienden. Is gereconstrueerd, sinds september 2011 soort museum met films, documentatie, interessant. Gratis toegang, dus altijd bezoekers, ook veel jongeren. Aan de overkant leuke grote cafés met terrassen aan de Spree (o.a. de Ständige Vertretung, politiek café, eind jaren 90 overgekomen uit Bonn toen het parlement verhuisde, daarnaast Berliner Republik) en het Brecht-theater Berliner Ensemble.

Alexanderplatz, Leipziger Strasse met de DDR-flats, de zog. Plattenbauten, Meer Plattenwijken: grootste DDR-nieuwbouwwijk is Marzahn in t noorden. Ossi-land. Geen vriendelijk stadsdeel voor buitenlanders.

Karl Marx Allee, tweede stuk, richting Warschauer Strasse, Frankfurter Tor, mooie flatgebouwen voor de arbeiders van de DDR, paradepaardje van Honecker.
Daar ook de (inmiddels tot kantoor ingerichte) Karl Marx Buchhandlung (uit film Das Leben der Anderen), Cafe Sybille (leuk, ook tentoonstellingen) op de hoek met de Koppenstrasse (tussen U-Bahnhof Strausberger Platz en Weberwiese). Bar Babette (U-Schillingstrasse) is eveneens een cult-café, tentoonstellingen. Op nummer 96 (U-Weberwiese) is de CSA-Bar te vinden, staat al jaren in de top tien van Berlijnse bars, in dit gebouw was in de tijd van de DDR de Tsjechoslowaakse luchtvaartmaatschappij CSA (dakje op de C, dus spreek uit Tsjee) gevestigd. Op nr 34 Café Moskau, voormalig paradepaardje (restaurant-bar) van de DDR uit 1964, sinds kort nachtclub, open op vrijdag en zaterdag vanaf 23 uur. (U-Schillingstrasse, achter Frankfurter Allee).

Muurmonument in park bij begin Pushkinallee (bij Am Flutgraben), U1 Schlesisches Tor, daar liep de grens, nu nog wachttoren.

Historische plek wat betreft de val van de Muur: bij de Bösebrücke (S-Bahnhof Bornholmer Strasse), de grensovergang tussen de stadsdelen Prenzlauer Berg en Gesundbrunnen (voormalig West), ging de Muur voor het eerst open, op 9 november 1989.

Mauerpark (zie Prenzlauer Berg) .

Niet echt historisch maar wel illustratief voor de gedeelde stad, ook zeer geschikt voor kinderen: het Mauer-panorama van de Perzische kunstenaar Yadegar Asisi bij Checkpoint Charlie (zie ook onder Mitte).

Contact

Uitgeverij De Geus
Singel Uitgeverijen
Weteringschans 259
1017 XJ Amsterdam
+31 20 760 7210
marjolijn.uitzinger@gmail.com
info@degeus.nl
www.singeluitgeverijen.nl

Facebook