Prenzlauer Berg

Beschaafd-hip
Voormalige arbeiderswijk, sinds 1989 het meest veranderd van alle Berlijnse stadsdelen. Ook wat de bevolking betreft. Geen Berlijner meer te zien, kun je met enige overdrijving zeggen: arbeiders eruit, studenten en yuppen erin. Zeer populair is Kollwitzplatz en omgeving, Husemannstrasse, Kollwitzstrasse, Rykestrasse, Knaackstrasse.
Mooie architectuur (wel vervallen tijdens de DDR maar niet verwoest tijdens de oorlog, de Duitsers noemen dat Ruinen schaffen ohne Waffen), studentikoos, well-to-do ouders met véél kindjes in bakfietsen. Sfeertje Amsterdam-Oudzuid.
Schönhauser Allee en omgeving Kastanienallee (met bekende Biergarten Prater) is meer alternatief.

Geschiedenis: vooral 1989
De Gethsemane-kerk was trefpunt voor het vreedzame verzet tegen de DDR. Wachet und betet, was het beroemde motto uit de bijbel. Te vinden in de Stargarderstrasse, in de buurt vd Schönhauser Allee.
De Zionskirche in gelijknamige straat heeft eveneens bewogen geschiedenis: voor de oorlog preekte hier de beroemde verzetsdominee Bonhoeffer (vermoord in concentratiekamp), in 1987 overvielen 30 skinheads een rockband die hier speelde, sloegen alles en iedereen kort en klein, de DDR-politie greep niet in. In 1989 trefpunt van verzetsbeweging.

Aangenaam verpozen
Kulturbrauerei aan de Danziger Strasse: mooi cultureel complex in gigantische voormalige bierbrouwerij. De Bötzowbrauerei, ook een enorm terrein aan de Prenzlauer Allee, wordt eveneens nieuw ontwikkeld. David Chipperfield (architect van het Neues Museum en de nieuwe ingang van het Pergamonmuseum) maakte het plan, met als zwaartepunten een openbaar zwembad en Biergarten.

Bij de Wasserturm (Knaackstrasse) pleintje met aardige café’s en restaurants zoals Anita Wronski en La Poulette in een vooroorlogse slagerij. Russisch eten kun je in Pasternak en wat drinken in de aanpalende bar Gagarin, om de hoek (Rykestrasse) eveneens een Pasternak-vestiging, Masel Topf.

Am Friedrichshain is een Biergarten, met bioscoop. Veel leuker en groter, buiten zitten maar ook een binnenrestaurant, is Prater, aan de Kastanienallee, U-Bahnhof Eberswalder Strasse. De oudste Biergarten van de stad (1837), vroeger was op die plek een zwembad gevestigd, de duikplank staat er nog.

Pfefferberg, de voormalige brouwerij van Pfeffer, heeft een groot Spaans restaurant annex delicatessenwinkel Tauro. U-Bahnhof Senefelder Platz.

Verder weg in Prenzlauer Berg, noordelijk, het beroemde Mauerpark. Op zondag open-air parties en beroemde vlooienmarkt. Kunstenaars, gezinnen, families. Karaoke. Vroeger liep daar de Muur als grens tussen Prenzlauer Berg (oost) en Wedding (west). Park is ontstaan uit de voormalige Todesstreifen, het niemandsland tussen de dubbele Muur, waar met scherp werd geschoten.

Contact

Uitgeverij De Geus
Singel Uitgeverijen
Weteringschans 259
1017 XJ Amsterdam
+31 20 760 7210

info@degeus.nl
www.singeluitgeverijen.nl

Facebook