Eten en drinken

Home » tips-voor-berlijn-reizigers » eten-en-drinken

Tip: Duitsers eten warm tussen de middag, vaak hoofdmaaltijd. Dat heeft aangename gevolgen voor de prijzen van lunchmenu’s. Meestal twee gangen voor niet meer dan een tientje. En ook in peperdure restaurants vaak zeer redelijk geprijsde (business)lunchmenu’s! De corona-ellende heeft natuurlijk ook hier huisgehouden, dus restaurants zijn inmiddels gesloten, de site is aangepast,maar wellicht heb ik iets gemist of hebben de ontwikkelingen mijn info al ingehaald.

West

Omgeving Schloss Charlottenburg
De Orangerie van het slot is gezellig, met ´s zomers een mooi terras. Op de aanpalende Luisenplatz bevinden zich een authentiek Berlijns biercafé met eenvoudige doch voedzame happen, Brauhaus Lemke, en richting brug het Russisch café-restaurant Samowar, dat zondags een heerlijk brunchbuffet biedt (reserveren!).
Nog een fijne zondagsbrunch-tip: overvloedig buffet en zeer betaalbaar in de Eierschale, ouderwets genoegelijk café-restaurant bij U-Bahnhof Podbielsky-Allee in Berlijn-Dahlem (U3 naar Krumme Lanke).

Terug naar Charlottenburg. De Schlossstrasse, die vanaf Schloss Charlottenburg naar de Kaiserdamm loopt, is een van de mooiste straten die ik ken. Daar vooral simpele Biergarten-achtige gelegenheden.
Aanrader: Kaiserdamm oversteken en door de Witzlebenstrasse naar de Lietzensee lopen. Je passeert Manstein met leuk terras en populair buurtrestaurant Engelbecken, tot je bij het water komt, bij het terras van het Bootshaus.
Op de Neue Kantstrasse 25 bevindt zich een echte Geheimtipp: Salumeria Rosa, heerlijk Italiaans restaurant, creatief, laag geprijsd, vriendelijke bediening. Beperkt aantal tafeltjes, dus je kunt beter reserveren voor lunch of diner. Weekend gesloten.

Omgeving Savignyplatz
Verder richting City-West. Restaurants in overvloed, vaak niet duur. Met name in de zijstraten van de Kurfürstendamm, dwz Meinekenstrasse (Diekmann is een aanrader), Uhlandstrasse (Berliner Kaffeerösterei), Fasanenstrasse (Literaturhaus). Veel aanbod in de Knesebeckstrasse, Bleibtreustrasse, Schlüterstrasse. Ook aan de overkant van de Kantstrasse, waar deze straten doorlopen.

Italiaan Petrocelli op de Kudamm is erg toeristisch geworden, vooral in de zomer; het filiaal aan de Savignyplatz is beter. AndaLucia (Spaans) aan de Savignyplatz heeft een goede keuken, maar is erg druk. Het vriendelijke en rustiger Don Quichote in de Bleibtreustrasse heeft mijn voorkeur.

Tussen Savignyplatz en Hardenbergstrasse, dus aan de andere kant van de Kantstrasse: Belmondo (Frans) in de Knesebeckstrasse is een aanrader, evenals (Italiaans) Mamma Monti in de Carmerstrasse en Bertolini Feinkost in de Grolmanstrasse, zowel restaurant als prachtige delicatessenzaak. En ja, het is Berlijn, dus je kunt bijna altijd en overal buiten eten.

Prachtige thee-winkel: Paper and Tea, Bleibtreustrasse 4, eveneens aan de andere kant van de Kantstrasse. Ook vestigingen in de Tauentzienstrasse en de Alte Schönhauser Strasse.
Een befaamde muziekclub (vooral jazz): A-Trane, Bleibtreustrasse hoek Pestalozzistrasse. Op nr 8 Pestalozzistrasse een gezellig veganistisch tentje: Vaust. Eigen bierbrouwerij!

Afraders: Hoe dichter bij de ingang van S-Bahnhof Savignyplatz, des te meer tourist-traps met slecht eten en dito service! Een positieve uitzondering zit op de hoek die naar de S-Bahn leidt, nr 13, Grand Café Saint Germain. Niet goedkoop maar wel echt Parijs-achtig.

Kantstrasse: Chinatown
Vanaf Savignyplatz en Kantstrasse staduitwaarts = Chinatown, veel aziatische winkels en multi-culti lekkere levensmiddelenwinkels: Mitte Meer, Aqui Espana, tal van Aziatische grote en kleine restaurants, Chinees, Japans, Vietnamees, Thai, Indiaas, Afghaans, etc. Kwaliteit is meestal heel behoorlijk, bijvoorbeeld de Vietnamees Saigon Green en de Japanner Kuchi. Op zondag bomvol met Chinese families (goed teken dus) zijn de grote restaurants Good Friends en een eindje verderop Aroma. Aan de overkant van de Kantstrasse, in het voormalige Schleckerpand op nr 135, is achter de grafitti een trendy, razend populaire Japanner gevestigd: 893 Ryotei. Weken van tevoren reserveren. Daarnaast, in het voormalige Kant Café, zit nu visrestaurant Funky Fish. Allebei drukbezocht en bepaald niet goedkoop.

Bij S-Bahnhof Charlottenburg bevindt zich Go Asia, een enorme Aziatische supermarkt, speciaal voor de vele restauranthouders, maar ook voor particulieren. Gelukkig ook Indonesische ingredienten te koop, doorgaans lastig te vinden in Berlijn. Go Asia zit overigens ook in de supermarkt van Karstadt op de Kurfürstendamm. Schuin tegenover Kant Kino, dus bij de Krumme Strasse, een viertal toppers: Saigon Cuisine (Vietnamees), goedkoop en lekker, Do de Li en Xiao-Ying Lu (Chinees), Papaya (Thai, nogal scherp), Udagawa (Japans). Minakami is een nogal exclusieve fusion-japanner, vrij duur, maar erg goed, Kantstrasse 50.

In het typisch naoorlogse Westberlijnse Europacenter (bij de Gedächtniskirche en Saturn) zit Ming Dynasty, gerenommeerd Chinees restaurant, filiaal van de hoofdvestiging bij de Chinese ambassade, vlakbij Jannowitzbrücke. Uiteraard boven alle kritiek verheven en zeer prettig geprijsd.

Voor de beste sushi van de stad, volgens sushiprofessoren, kun je terecht bij Genki Sushi in de Wilmersdorfer Strasse 22 (Richting U-Richard-Wagner-Platz), en bij Sticks´n´Sushi in de Kantstrasse 152 en in de Potsdamer Strasse 85. Zelf zijn we erg gecharmeerd van ZEN, rustig en heerlijke verse vis, niet alleen sushi. Uhlandstrasse 170 A, beetje achteraf in een Hinterhof gelegen, vanaf de Kudamm de Uhlandstrasse inlopen en na de Kaffeerösterei linksaf.

Een keur van vis, gevogelte en vlees in de markthal die al 80 jaar een ‘Dauerbrenner’ is: vers-markt annex statafel-restaurant Rogacki op de drukke, typisch Westberlijnse (dus ook qua bevolking zeer gemengde) winkelstraat Wilmersdorfer Strasse, stap uit bij U-Bismarckstrasse.

Terug naar de Kurfürstendamm
Naast Cinema Paris is de Brasserie Le Paris gevestigd, aardig restaurant.

Fijne plek: Literaturhaus (’s zomers terras in de tuin onder de bomen) aan de Fasanenstrasse en in Berliner Kaffee Rösterei aan de Uhlandstrasse. In Motel 1, de grote toeter naast de Gedächtniskirche, kun je heerlijk zitten in de Rooftop Lounge op de 10de etage, met de bediening krijg ik weleens ruzie, maar vooruit. Aan de overkant van de kerk is de concept-shopping mall Bikinihaus een must, op de eerste etage ook een aardige culinaire voorziening onder de naam Kantini. In het aanpalende Hotel 25hours kun je je goed vermaken in Neni, een Israelisch restaurant, en de hippe Monkeybar, allebei met fraai uitzicht over de stad, vooral ´s avonds en ´s nachts.

Richting U-Bahnhof Wittenbergplatz: Tauentzienstrasse en Wittenbergplatz. Veel junkfood en goedkope Italianen, plus de beroemde traiteur Lindner. Culinair hoogtepunt in deze buurt is natuurlijk de gourmetafdeling van het Kaufhaus des Westens, 6e Etage. Dankzij de vernieuwingsoperatie olv Rem Koolhaas heeft het hele warenhuis en ook deze afdeling een geweldige upgrade gehad. In de Passauer Strasse naast het KaDeWe is de Brasserie Colette van topkok Tim Raue gevestigd.

Wilmersdorf is vooral gezellig rond de Pariser Strasse, de de Ludwigkirchstrasse en de Ludwigkirchplatz. Handoyo´s op de Ludwigkirchplatz 2 is een van de weinige Indonesische restaurants in Berlijn. Bescheiden kaart.

Schöneberg: Restaurant Sissi (Motzstrasse) is beroemd bij alle homo’s in Europa. Veel vleesgerechten. Datzelfde geldt voor Wiesenstein aan de Viktoria-Luise-Platz. Aan de andere kant van dat plein: Ponte, Italiaans, duur, maar toprestaurant. In de omgeving van de Nollendorfplatz en de Winterfeldtplatz (op zaterdag erg populaire markt) veel restaurants en café´s: Maassenstrasse, Winterfeldtstrasse (Italiaan Boccacelli, Winterfeld, April), Goltzstrasse (Bonvivant heeft een michelinster), Akazienstrasse (erg leuk loungecafé en bibliotheek is Bilderbuch). Feinberg´s in de Fuggerstrasse is een populair Israelisch restaurant. In diezelfde straat fijne ouderwetse Italiaan: Trattoria a Muntagnola.
Onze favoriete Italiaan in die buurt is Centro Süd, Bülowstrasse, ziet er van buiten onooglijk uit, maar prachtige tuin en heerlijke Sardijnse keuken. Ook VIPs zoals Ursula von der Leyen, waren er te gast. Een paar huizen verder zit een bij jongeren populaire Vietnamees Saigon Com Nieu. Slechte bediening, zeer matige keuken. Afrader. Dan liever naar Saigon Food in de Nollendorfstrasse.
Ook in de Bülowstrasse, schuin tegenover Centro Süd: Frühstück 3000, ontbijtrestaurant. Geen doorsnee-ontbijt maar verfijnde happen.
Aan de andere kant van de Nollendorfplatz beginthet gay quarter. Daar zit Café Berio, op de Maassenstrasse, heerlijke taart en zeer vriendelijke bediening, iets dichterbij de Nollendorfplatz vind je Café Impala, eveneens erg populair en meestal stampvol. Op de hoek met de Winterfeldtplatz een fijn terras van Vamos, Mexicaans café-restaurant. Nostalgische bars zijn Stagger Lee bar in de Nollendorfstrasse en Sally Bowles in de Eisenacher Strasse, ze houden de herinnering aan het Berlijn van de jaren twintig en dertig levend (de schepper van Cabaret, Christopher Isherwood, woonde aan de Nollendorfstrasse). Smakelijk en zeer betaalbaar Vietnamees zoals gezegd bij Saigon Food in de Nollendorfstrasse 21A. Winterfeld in de gelijknamige straat is een goed, basic, Italiaans restaurant.
Een heel andere categorie is Einstein Stammhaus, de moedervestiging van de Einstein koffiebars in de hele stad, in de Kurfürstenstrasse. Helaas de komende jaren gesloten wegens renovatie. Voor goed Italiaans naar Il Valentino, in een comfortabel sousterrain, in diezelfde straat. De nabije Potsdamer Strasse is interessant: richting Kleistpark vooral een volksbuurt, je komt bij de beroemde Victoria Bar en het Varieté-Theater Wintergarten en vanaf de kruising met de Kurfürstenstrasse richting Landwehrkanaal is het een hippe buurt met galeries en mooie restaurants en café ´s, zoals het monumentale lokaal Zimt & Zucker. Irma la Douce en Golvet hebben een ster, Oh Panama tegenover Irma la Douce is in onze ogen ster-waardig. Hetzelfde geldt voor Sticks´n Sushi, zeer verzorgde Japanse gerechten, vis en vlees, maar ook veel veganistisch en vegetarisch.En dus ook sushi in alle soorten.

Café´s

Voor nachtelijke bezoekers zijn Café Zwiebelfisch aan de Savignyplatz en Schwarzes Café aan de Kantstrasse 148 goede en gezellige lokalen. Ontbijten kan bijna overal tot diep in de middag en soms tot in de avonduren.
Café Bleibtreu in de Bleibtreustrasse is goedkoop, lekker, aardige bediening. In het weekend uitgebreide brunch, dan altijd druk, dus reserveren.
Echte Berlijnse bieren (ook groene en rode) en dito serveersters: Alt-Berliner Biersalon, Kurfürstendamm hoek Joachimstaler Strasse. Grootste en leukste van de (overigens schaarse) terrassen aan de Ku’damm waar zowel toeristen als gewone Berlijners komen. Café Kranzler Eck met zijn rijke traditie is vakkundig verpest door verbouwing die de zaak moest verhippen, afrader. Nu ongezellig, aanbod van niks en toch duur.

Mitte

Zie ook onder michelinsterren-restaurants.

Unter den Linden
Bistro Dressler, internationale keuken.

Beroemd café/lunchrestaurant met fijn terrasje, trefpunt van politici: Einstein unter den Linden

Friedrichstrasse/Gendarmenmarkt en omgeving
Veel mooie restaurants (bv Lutter und Wegner, Aigner), prachtige chocoladewinkel met lunchroom op 1e etage Fassbender und Rausch, Grill Royal bij Bahnhof Friedrichstrasse, aan de overkant van de Spree), geliefd bij de VIPs, tegenwoordig onder leiding van sterrenkok Roel Lintermans, absoluut top-restaurant met internationale New York-achtige flair. Te groot voor een michelin-ster, heb ik me laten vertellen: 400 couverts mogelijk, maar vaak vol, dus bijtijds reserveren en creditcard meenemen.
Aan diezelfde kant van de Spree maar dan aan de andere kant van de Friedrichstrasse ligt de Schiffbauerdamm, met een rijtje café’s en restaurants. De bekendste: politieke folklore in de Ständige Vertretung, daarnaast de Berliner Republik met heuse bierbeurs, zodat de prijzen wisselen, restaurant Brecht en op de hoek Ganymed, Franse keuken, naast het theater van Brecht, het Berliner Ensemble.
Even doorlopen en dan rechtsaf naar de Albrechtstrasse, daar aan de rechterhand Boccondivino, erg gezellig en vriendelijk, prima Italiaanse keuken.

Bocca di Bacco, Friedrichstrasse, ook reserveren. Dure, elegante italiaan, vaak beroemdheden. Borchhardt aan de Französische Strasse, al voor de oorlog een begrip qua zien en gezien worden, zeer geliefd bij politici en VIPs uit de mode-scene, televisie- en film-wereld, mooie ruimte, matige keuken. Als je toch in de jetset wilt verkeren (o.a. Leonardo di Caprio en Scarlett Johansson gingen je voor) en ook nog echt goed wilt eten, kun je beter naar Grill Royal, maar vergeet je creditcard niet.
Bij U-Kochstrasse (Checkpoint Charlie) in de Schützenstrasse: aan te bevelen, Frans, Entrecôte (reserveren!).

Hip Mitte

Goede en goedkope Thai: Kamala, Oranienburger Strasse hoek Tucholskystrasse.

Bijzonder danslokaal annex eenvoudig restaurant met Biergarten: Clärchen’s Ballhaus, gevestigd in de Auguststrasse achter de Oranienburger Strasse, voor WO2 de joodse wijk, oftewel Scheunenviertel (schuren-wijk), levendige buurt met aardige straatjes, veel galeries en horeca. In de Heckmannhöfe (ingang Oranienburger Strasse, naast de synagoge, leuke plek, even gaan kijken) zit the Noname, vegetarisch en vegan, michelinster.
In de voormalige joodse meisjesschool in de Auguststrasse, achter de Oranienburger Strasse, vind je  Mogg, voor broodjes pastrami e.d., en World of small wonder, voor smakelijke brunch/lunch, Japans-fusion. In het schoolgebouw zijn bovendien interessante galeries gevestigd.

Rosenthaler Strasse heeft paar leuke Vietnamese restaurants, waarvan ik Chen Che het mooiste vindt, je moet wel geluk hebben, want meestal volle bak, vooral ’s middags.

Omgeving Rosenthaler Platz/Torstrasse: prima Italiaan in een voormalige kleine markthal is Papa Pane, aan het eind van de Ackerstrasse. Lange wachtrijen, je kunt beter reserveren. Zeer attente bediening, erg efficient ondanks de drukte. Aan de overkant van de Torstrasse, op nummer 136, bevindt zich restaurant Mani, in t gelijknamige hotel. Ik ken het niet maar het wordt geprezen, Frans-Israelische keuken.
Op nr 167 dan de topper van de Torstrasse: Bandol sur Mer, michelinster.
Ook in de Torstrasse, nr 195 (tussen U-Rosenthaler Platz en U-Oranienburger Tor): erg lekkere fusion-keuken in Toca Rouge.Lekker, maar karige verlichting en erg krap! Jong publiek, hippe zaak.

Alexanderplatz en omgeving: niet veel bijzonders. Fast food.

Kreuzberg

Is naast Mitte (en Charlottenburg) eveneens culinair interessant. Dure prestigieuze restaurants in de Fichtestrasse en Paul-Lincke-Ufer, o.a. Volt in een voormalige elektriciteitscentrale aan het Landwehrkanal, en Horvath, met maar liefst twee sterren. Onbegrijpelijk. Ik werd getracteerd op bonbons van varkensbloed en op een taartje van melk met riet. Belachelijk arrogante sommelier. Misschien is het nu beter, maar mijn ervaring was zodanig dat ik er niet meer teruggekeerd ben.
In de Lausitzer Strasse, zijstraat van de Paul-Lincke-Ufer bedrijven twee sympathieke Brabantse koks het restaurant Lode & Stijn. Groot succes, reserveren noodzakelijk.
Een zeer smakelijke en niet te dure Italiaan is Bar Centrale aan de Yorckstrasse 82, net voorbij de kerk (vanaf de Mehringdamm gezien).
Ook voor kleine beurzen is er in Kreuzberg een keur van multi-culti restaurants, bv in de Bergmannstrasse, Mehringdamm en de Oranienstrasse.
Vleeseters opgelet: voor de echte New York steaks moet je naar de Köpenicker Strasse 92, de Brooklyn Beef Club. U-Märkisches Museum (U2) of U-Heinrich-Heinestrasse (U8).
In de onaantrekkelijke Köpenicker Strasse restaurant word je verrast door Richard op nr 174, Michelinster, voortreffelijk, en iets verderop aan de Spree Restaurant Sage, in oud fabrieksgebouw, leuke plek, maar daarmee is ook alles gezegd. Treurige happen en dito service. Afrader.

Prenzlauer Berg

Hier in mijn ogen geen echt bijzondere eetgelegenheden, behalve het sterrenrestaurant Bricole in de Senefelder Strasse. Maar er is natuurlijk van alles, bv Il Pane e le Rose (achter de Biergarten Am Friedrichshain), Mao Thai in de Wörther Strasse, Russische keuken in gezellig restaurant Pasternak en Israelische gerechten in Masel Topf, bij de Wasserturm (Knaackstrasse, Rykestrasse).

Het aantrekkelijk ingerichte wijnhuis/delicatessenwinkel Chez Maurice (Bötzowstrasse) is angeblich het lievelingsrestaurant van Angela Merkel, zogenaamd Frans, maar ik ben er niet van onder de indruk.
Een exclusief vegan restaurant op nr 54 is Lucky Leek. De Michelingids heeft er een Bib Gourmand voor over: uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

Echte carnivoren slaan toe in steakhouse The Bird, Am Falkplatz (bij het Mauerpark, Ystader Strasse). Op het terrein van Biergarten Pfefferberg (U-Senefelder Platz) zijn een paar restaurants gevestigd. Eenvoudige Duitse keuken in het restaurant van de beroemde Biergarten Prater, de oudste en een van de leukste van de stad, aan de Kastanienallee.

Fast Food

Tot slot beide einden van het spectrum: fastfood en eettempels.

Voor de beroemde Berlijnse Currywurst
De echte Berlijnse currywurst is niet in een darm gekookt, maar een braadworst zonder velletje. En toch consistent. Maar je hebt ze ook met darm. In honderden tentjes te koop.

Voor wie de worst met zijn beroemde saus wil proeven, al dan niet in darm (bereid je dus voor op de vraag `mit oder ohne´) enkele van de meest befaamde adressen:

In Oost: Konnopke’s Imbiß, Schönhauser Allee, Prenzlauer Berg
In West: Kurfürstendamm 195 (bij de hoek Bleibtreustrasse)
In Mitte: Curry 61, in de Oranienburger Strasse nr 6, vlakbij de Hackescher Markt
In Kreuzberg: 36, aan de Mehringdamm 36

Daar vlakbij, op nr 32, zie je op elk uur van de dag en soms ook tot diep in de nacht een lange wachtrij (zo´n 100 meter) bij Mustafa´s Gemüse Kebap. Spiezen of broodjes (Döner) met gegrilld lamsvlees van een draaiend spit, vers afgesneden, met groenten. (Verschil met shoarma: daar wordt het vlees eerst afgesneden en later weer opgewarmd).

Voor de echte gourmets: Michelinsterren

22 restaurants met Michelin-sterren in Berlijn, te weten één drie-sterrenrestaurant, 5 met twee sterren en 16 met één ster.
Natuurlijk niet goedkoop, maar meestal wel een belevenis. En tussen de middag vaak zeer redelijk geprijsde business-menu’s.

 

3-sterrenrestaurants

Drie rode sterren plus een groene ster heeft Weinbar Rutz, Chausseestrasse 8. Mitte

 

2-sterrenrestaurants

Facil in Mandala-hotel bij Potsdamer Platz (fantastisch)

Lorenz in hotel Adlon bij de Brandenburger Tor (sjiek)

Horvàth, twee rode sterren en een groene, Paul-Lincke-Ufer 44, arrogante bediening, ziet er ongezellig uit en is totaal niet mijn smaak.

Tim Raue, Rudi-Dutschke Strasse 26, bij Checkpoint Charlie. Heerlijk. Fusion,fantasierijk. De lunch is betaalbaar.

Coda, Friedelstrasse 49, Neukölln, dessertrestaurant,

1-ster restaurants

Bonvivant, Goltzstrasse 32 in Schöneberg. Fantasierijk vegetarisch en vegan restaurant.

Bricole, Senefelder Strasse 30, Prenzlauer Berg, modern Duits

Hugos in Hotel Intercontinental, Budapester Strasse 2.

In Wilmersdorf: Bieberbau, Durlacher Strasse. Gezellig en ouderwets, traditionele Duitse keuken.

Bandol sur Mer, Frans, Torstrasse 167.

Frea, Torstrasse 180, groene ster, vega en vegetarisch.

Friedrichstrasse 218: goed restaurant met wonderlijke naam Nobelhart & Schmutzig.

Franse keuken in Skykitchen, Landsberger Allee 106, Lichtenberg. Erg ver weg maar loont de moeite

Tulus Lotrek, Fichtestrasse 24, Kreuzberg.

Cookies Cream (vegetarisch), heerlijk, Behrenstrasse 55 in Mitte.

Golvet, Potsdamer Strasse 58, Schöneberg.

Irma la Douce, Potsdamer Strasse 102, Schöneberg

Ernst,Gerichtstrasse 54, Mitte

Prism, Fritschestrasse 48, Charlottenburg. 

Faelt, Vorbergstrasse 10a, Schöneberg, regionaal-modern

Tisk, groene ster, Neckarstrasse 12, Neukolln

Contact

Uitgeverij De Geus
Singel Uitgeverijen
Weteringschans 259
1017 XJ Amsterdam
+31 20 760 7210

info@degeus.nl
www.singeluitgeverijen.nl

Facebook